Wednesday, June 8, 2011

Anak Adalah Harta Kita...Ibarat Kain Putih, Kalau Diwarnakan Hitam Maka Hitamlah Ia....

Assalamualaikum kepada semua pembaca entri ini...dah berbulan juga PH tak kemaskini entri si kembar ni...hmmm...Ye lah, asyik sibuk dengan Kakimotong jer kan, terlupa plak nak kemaskini blog yang ni...Baru-baru ni PH saja jalan-jalan pergi shopping kat Tesco beli barang dapur...Macam biasalah, Along & Angah memang tak sah kalau tak singgah ke kedai makan...Mereka berdua ni memang kuat betul makan...Alhamdulillah, itu petandanya mereka ni sihat....Dengan budak-budak 'besar kuman' ni, kita memang tak boleh nak berkira...Tak baik kedekut dengan budak-budak lebih-lebih lagi kalau bab-bab makan...Kalau misalnya kita terpaksa tangguhkan kehendak mereka, kita wajib menunaikannya...Jangan sekali-kali memberi janji kosong kepada mereka...PH pernah terdengar ceramah dari Dr Fadzillah Kamsah, ibubapa yang selalu memberi janji kosong kepada anak mereka akan menyebabkan si anak itu tidak akan mempercayai ibubapanya dan mereka akan menganggap ibubapa mereka sebagai penipu...Haaa....dengar tu...besar implikasinya kalau memberi janji palsu ni..

Photobucket

PH pun kadang-kadang terkeliru yang mana satu Along dan yang mana satu Angah...Sekali imbas muka memang nampak sama betul...Tapi, kalau diteliti, pipi Angah lagi tembam dari Along...Lagi satu, badan Angah berisi sikit...Budak-budak yang aktif memang cepat lapar...Jadi, perancangan kewangan amat perlu bagi ibubapa...Bagi PH, biar PH berlapar tak mengapa, asalkan jangan budak-budak yang lapar....Kesian tengok mereka....

Photobucket

Tapi, bapaknya kalau lapar lagi dahsyat...hehehe...Ni claypot nasi daging kicap tambah telur...Perghh...terangkat muntut sebab panas sangat....hehehe


Photobucket

Yang ibunya kalau lapar boleh tahan juga...Ini claypot nasi goreng kampung...Sedap betul masakan di 'Food Court' Tesco Semenyih ni....

Photobucket

Bila diperhatikan masa dulu dan kini, PH sedar bahawa inilah harta PH yang paling bernilai...Zaman dulu main redah jer..Kalau ada duit, tak pandai nak menyimpan....Kalau nak beli pakaian, nak yang mahal-mahal jer...Tapi, suasana amat berbeza kini....PH lebih berjimat cermat...Bukannya apa, semuanya kerana anak-anak...MH juga begitu...

Photobucket

Kalau PH tengok si kembar ni dari sudut tepi, memang PH tak am langsung mana satu kakak dan adik...

Photobucket

Tapi bila berdepan macam ni, barulah PH cam...hehehe...Hanya ibunya sahaja yang tak pernah silap...PH pun hairan...Mestilah, anak ibu kan...?

Photobucket

Anak-anak sebesar ni memang perlu dijaga perasaannya...Kadang-kadang bila ada masalah mereka diamkan ajer...Inilah yang PH takutkan...Kita kena selalu dekatinya dan selalu bertanya tentang keadaan dirinya....Barulah PH sedar betapa susahnya nak jaga hati seorang kanak-kanak...Mereka ni ibarat sebiji benih...Kalau dibaja dan dijaga dengan rapi, buahnya akan menjadi lebat dan ranum...tapi kalau tak dijaga dengan baik, ianya akan menjadi sebaliknya...Buang beras jer nanti...


Photobucket

Inilah rupa kalau dah mengantuk...Macam Angah ni, PH dah faham perangainya...Kalau dia tak ngantuk, dia sakit perut...kalau tak sakit perut, dia boring...Pusing-pusing pun situ ajer...

Photobucket

Tapi kalau Along ni lain sikit..Dia agak manja dari adiknya....Lagi satu, sifat Along agak sukar diramal...Kadang-kadang dia nak lain tapi mengadu kat PH benda lain....Memang kesabaran amat perlu dalam menjaga hati si kembar...Bukan nak kata kembar jer, anak-anak kecil yang lain pun sama juga....

Photobucket

Perbezaan zaman bujang dan zaman menjadi bapa dah jauh sangat perbezaannya...Barulah kini PH sedar dan teringat cakap cikgu zaman sekolah dulu...Selagi kita hidup, kita takkan terlepas dari tanggungjawab...Setiap masalah yang datang mengajar PH erti kematangan hidup...Kesilapan yang telah PH lakukan, PH akan cuba sedaya upaya supaya tidak mengulanginya lagi....Bagi anda yang telah berumah tangga dan mempunyai anak kecil, mesti faham situasi ini kan...?

Photobucket

P/S :
Nak kumpul duit banyak-banyak untuk Along, Angah dan ibunya...hehehehe

0 pengomen yang bakal mendapat anak kembar:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Terdahulu

Share & Enjoy

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More