Wednesday, April 6, 2011

Jangan Kedekut dan Berkira Dengan Anak-Anak Kita

Baru-baru ni PH bawak budak-budak ni ke KFC...adehhh...letih melayannya...Rumah Orang Tua Pakai Cermin Mata ni memang tempat kesukaan Along & Angah....Sampai jer kat KFC tu, suka betul dia...Lapang rasa hati bila melihatnya...Biasalah, nama pun budak...sama jer masa kita tecit2 dulu kan..? Malah ada yang lebih teruk kot...he he ..


Si kembar ni kalau makan memang berselera betul...Selagi ada hayat, sebagai bapa PH sentiasa cuba bagi yang terbaik buat mereka... Hidup hanya sekali jer kak...he he 




Alhamdulillah, sejak dari mula saat perkenalan kami masih bercinta setiap hari sehingga sekarang...Ombak badai yang melanda kami selesaikan secepat mungkin....


Menu malam tu macam biasa....


Blog ini memang untuk mereka..Bila mereka dah besar, segala entri yang sarat di dalam ni mengenai kehidupan mereka semasa kecil akan menjadi sesuatu yang amat berharga...Kalau PH dah tiada satu hari nanti, mereka akan kenang PH sampai bila-bila....


Muka Angah memang lebar sikit dari Along...biasa la, chubby la katakan....Perut pun dah makin ke depan...alahai...Along maintain slim...


Along memang pandai posing kalau bergambar...Pandai buat muka sombong dan serius...


Kalau Angah, PH paling suka snap gambar kandid sebab macam-macam kelaku yang dia buat...adehhh...


P/S :
Jangan kedekut dan berkira bab beli mainan dan makanan untuk anak-anak kita...What we give, we will get back...Insyaallah...


Saturday, April 2, 2011

Reward Family Anda...Dan Bercintalah Setiap Hari

Assalamualaikum dan salam sejahtera...dah lama juga PH tak update cerita pasal Along & Angah ni...hmmm...Banyak betul cerita-cerita dan perkembangan terkini mereka yang lucu yang tak sempat PH nak kongsi di sini...Insyaallah PH akan update dari masa ke semasa...

Untuk entri kali ni, PH nak kongsi tentang cerita anak-anak...Ramai orang tak sabar menanti kelahiran cahaya mata...Tak kurang juga ada yang takut untuk menerima mereka ( bukan bermaksud tak mahu anak langsung kan? )....PH juga begitu..kerisauan menerima anak pertama tak dapat PH elakkan...Lebih-lebih lagi apabila mengetahui yang MH bakal melahirkan anak kembar...Yang paling merisaukan PH adalah nyawa MH...Alhamdulillah, sehingga kini MH berada dalam keadaan sihat...

Bila nak diingatkan mengenai cara hidup PH masa bujang dan selepas menjadi bapa, kehidupan PH memang berubah 1000%...PH menjadi lebih berhati-hati di dalam membuat keputusan dan lebih banyak berfikir secara 'backward'..Ini mengajar PH menjadi seorang yang optimis...Barulah PH dapat rasa betapa gembiranya dapat membelikan mainan untuk anak sendiri...Sesungguhnya, pemberian kita yang kecil kepada mereka nilainya adalah besar bagi mereka...

Kesibukan tugas bukanlah alasan untuk kita menidakkan waktu bersama keluarga...Semua orang sibuk tetapi bagaimana mereka boleh meluangkan waktu bersama keluarga dan kenapa kita tak boleh?

Pemberian yang kita nak beri kepada anak-anak tak perlu yang mahal-mahal..Cukup dengan kadar kemampuan kita...Tapi kalau nak beli yang mahal, apa salahnya kan..? Semalam MH belikan Along & Angah mainan Barbie Doll...Harganya dalam lingkungan RM15..murah jer..Tapi cuba tengok wajah kegembiraan mereka tu...Besar je bijik mata kan...? PH pula belikan mereka keyboard ( alat muzik ) siap dengan mikrofon...Pengalaman PH sebagai bekas pemuzik, ianya amat penting dalam membentuk minda dan pemfokusan terhadap sesuatu perkara selain dari membina 'personal developement'... 


Cuba ingat balik bagaimana perasaan kita masa kecil-kecil dulu ketika menerima hadiah dan mainan dari ibubapa kita...? Ingat tak bagaimana kita terkinja-kinja kat Yaohan, Sungei Wang, Chow Kit, Hankyu Jaya, Ocean, Emporium dan sebagainya? Adehh...Namun segalanya tinggal memori...


setiap kali PH keluar dengan family, PH memang selalu bagi Along & Angah naik 'horse ride' ni...Kalau kat Alamanda, PH selalu bagi mereka naik 'Marie Go Round' kat depan Carrefour tu...Gambar kat bawah ni adalah Along..


Gambar kat bawah ni pula adalah Angah...Angah agak 'kecut' sikit dari Along...



Sebagai ibubapa, perkara sebegini amat penting dalam memupuk semangat kekeluargaan..Modal cuma RM0.50sen jer untuk setiap satu mesin hiburan, tapi nilainya lebih dari itu...Tak ternilai dengan wang ringgit...




Untuk bahagian pasangan ibubapa pula, bumi mana yang tak ditimpa hujan...Laut mana yang tak bergelora...Setiap pertelingkahan dan pertikaian adalah asam garam dalam melayari rumah tangga...Kalau 'piling' tak kuat, memang hancur rumah tangga sebagai mana hancurnya rumah tangga ibubapa PH...Hancur setelah 19 tahun rumah tangga dibina...Tetapi, PH sedar bahawa setiap perkara yang buruk sebenarnya mewujudkan satu petanda positif untuk 'personal developement' kita....


PH juga tak terkecuali dari menerima pelbagai permasalahan rumah tangga...tetapi Alhamdulillah, sepanjang 5 tahun ( bulan 8 ni genap 6 tahun ) kami berkahwin, setiap pertelingkahan berjaya diselesaikan tak kurang dari 1 jam..paling cepat, 5 minit dah setel...Apa yang menyebabkan perkara buruk menjadi melarat ialah emosi, amarah dan ego...Sebenarnya, PH banyak belajar dari orang-orang yang berpengalaman dan selalu bertanya bagaimana nak mengatasi pertelingkahan dengan pasangan...Alhamdulillah, setelah PH amalkan ianya amat berhasil...Emosi amarah adalah bisikan dari syaitan....Salah satu cara untuk memangkin perasaan amarah ialah dengan mengawal pernafasan dan beristighfar....Selain itu, kalau dilihat kehidupan PH & MH setiap hari adalah ibarat pasangan yang sedang hangat bercinta...Tak segan PH nyatakan di sini bahawa kami bercinta setiap hari....Keluar ke mana-mana, kami berpimpinan tangan dan kadang-kadang PH berikan 'surprise factor' kat MH iaitu kucup dahinya di depan khalayak ramai...Tak perlu malu dalam soal ni...Kita kan dah ada hubungan yang sah, betul tak..? Reward pasangan anda yang banyak membantu kejayaan anda sebenarnya... 


P/S :
Bagi anda yang belum mendirikan rumah tangga tetapi dah ada steady partner, Go ajer...jangan tunggu lama-lama...Cepat kahwin, cepatlah dapat anak...he he 

dan kini

barulah PH tahu langit tu tinggi atau rendah...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Terdahulu

Share & Enjoy

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More