Thursday, April 9, 2015

Sayang kalau mak ayah tak dapat tengok anak-anak membesar depan mata

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera buat semua...

Hari Sabtu yang lepas PH bawak si kembar jenjalan kat Metro Point Kajang..Ye lah, asyik kerja jer kan...?? So nak hilangkan semak2 kat kepala ni PH dan MH memang selalu luangkan masa bersiar-siar dengan anak-anak...Sayang kalau masa anak membesar depan mata berlalu macam tu jer...Sebaik-baiknya kita sebagai mak bapak ni kena luangkan masa kat anak-anak walau sibuk macamana sekalipun...

Macam-macam kitorang main kat sana...Kitorang main tembak-tembak bola getah pakai meriam menan...Along dengan Angah yang tembak PH bertubi2 pastu PH buat2 mati kena tembak...Kitorang main nyorok-nyorok pastu main kejar2...Bila dah penat kitorang main tanam2....


Lepas tu si Angah pulak jumpa satu permainan ni...Dia panggil PH :

"Ayah...!!! Ayah...!!! Jom kita main benda ni....!!!"

PH pun pergi kat Angah nak tengok permainan tu..Rupa-rupanya mainan ala2 Flying Fox...Huh...!! Ini sudah bagus...!!! Barula ada adventure...hehehe

Mula-mula PH si kembar yang main...Si Along ni penggayat orangnya...Jadi PH pulak yang kena 'chunk' dia kat belakang PH masa main Flying Fox tu...Tapi lepas tu rasa syok puleekkk...Hmmm apalagi PH pun hentam la main banyak kali bendalah tu...MH dah malu dah...Tapi lepas tu dia gelak guling-guling sampai keras perut dia yang dah besar tu...hehehehe...Maklumlah tengah hamil baby yang ketiga...

"Dah la bang...!! Tak malu ke orang semua tengok...!!"

PH pedulik apa..PH main jugak..Si kembar gelak terkekek-kekek....


Ni videonya...


Ni cerita Sabtu lepas...Teman si kembar main kat FunKidz Metro Point Kajang...Last2 bapaknya pon join...
Posted by ‎كKembarك Fan Club‎ on Wednesday, April 8, 2015


Mak ayah budak-budak lain perati jer kelaku PH layan si kembar...Ada yang tersenyum pastu tergelak tengok PH main benda tu...Dekat dua jam PH dan MH teman si kembar kat taman permainan tu...Lepas tu kitorang pergi makan eskem ( aiskrim )...

Pada keesokan harinya, Along mulai demam...Pada mulanya demam tu biasa-biasa jer...Tapi pada malamnya suhu badan jadi makin panas...Apalagi PH dan MH terus bawak Along pergi ke klinik...Takut nanti jadi lain pulak...Sebelum pergi klinik, PH sempat singgah ke Tesco Semenyih kejap takut tutup sebab nak beli makanan untuk budak2 bulus kat rumah...Masa naik eskalator tu, kitorang lalu kat depan sebuah kedai yang menjual permainan elektronik akak kedai jual game...PH tengok dari jauh Along perati jer game kat showcase...PH pun tanya Along :

"Along nak game ke...??"

Along angguk kepala lemah sebab demam...PH pun ajak MH berpatah balik ke kedai game tu...Last2 beli jugak ler asalkan Along hepi...Masa baru dapat game tu terus tegak kepala dia...

"Kalau ayah belikan game Along demam lagi tak..?? ( PH sajer jer tanya )

"Tak lah...Along dah sihat dah...!!" sambil mengukir senyuman...Subhanallah...Suka PH tengok senyuman tawar Along yang tengah demam tu...Bahagia rasa hati bila tengok anak senyum macam tu...Tapi ye lah...!! Kena beli game tu dabel sebab anak pun dabel...huhuhuhu


Lepas selesai beli makanan kucing dan makanan Jojo Kepsi and the gang, kitorang pun pergi ke Klinik Dinamik kat sebelah Tesco Semenyih tu...Alhamdulillah tiada pesakit masa kitorang datang tu..Tak payah nak tunggu giliran...Terus jer masuk bilik jumpa doktor...Semuanya dipermudahkan olehNya...Gambar kat bawah sebelah kanan tu PH tengah khusyuk bukak FB baca berita2 semasa....

Tak sampai 5 minit menunggu, nama Along dipanggil oleh misi...Masa doktor periksa Along, suhu badannya mencecah 39 darjah Celcius..."Tinggi suhu badan dia ni..." kata doktor...Along diberi ubat antibiotik dan ubat demam...


Tapi si ketul yang sorang lagi ni macam takde apa jer...Siap main game lagi kat katil pesakit...Senang betul hati dia...MH gelak terkekek masa ambik gambar curik ni...hahahaha



Lepas selesai urusan di klinik, PH bawak si kembar pergi makan kat kedai mamak...So Along boleh terus makan ubat...Tapi Along makan roti telur tu tak habis lepas tu dia tertidur...Alahai kesian pulak PH tengok dia...Memang sayu hati kalau tengok budak-budak demam...Teringat pula bagaimana kedua orang tua menjaga PH sakit masa kecik dulu...Terkenang jasa mereka yang tiada galang gantinya...


Keesokan harinya pula PH menjalani kehidupan sebagai seorang pekerja pula...Ada mesyuarat penting yang dipengerusikan oleh HOD Sime Darby berkenaan projek perumahan yang sudah hampir tiba tempoh penyerahan kunci kepada pembeli...Masa tengah meeting tu, sambil2 tu PH wasap MH bertanyakan keadaan Along...Hati memang tak senang masa meeting tu...MH reply dia kata Along okay jer...Syukur...


Di saat entri ini ditaip ( jam 3.39 am ) , demam Along sudah mulai kebah sedikit...


Nota PH :

Hidup ini jangan leka...Masa yang berlalu tidak akan kembali walaupun sesaat...Justeru itu, sama-samalah kita manfaat masa yang diberi PERCUMA ini untuk melakukan perkara-perkara yang berfaedah...

Bagi PH sendiri, memang tidak dinafikan setiap orang ada kesibukan yang tersendiri...Namun usah biarkan diri hanyut diperdaya kesibukan dunia...Kalau ada sahabat-sahabat lama tu, rajin2 lah roger atau jumpa mereka...

PH bersama sahabat lama Elly ( kumpulan Axls )

Penuhkan masa dengan pengisian-pengisian yang positif dengan cara hidup berpersatuan...Gunakan bakat dan kebolehan yang kita ada untuk berbakti kepada orang lain mahupun haiwan juga...Hidup berpersatuan mampu menghindari kita dari bersikap anti sosial dan belajar menerima pendapat dari orang lain...Perasaan merendah diri akan wujud dan mampu mendidik kita untuk menjadi seorang 'leader' yang berkaliber dan dihormati...Ia juga mendidik kita untuk menghargai masa dan mempelajari adab serta disiplin...Hidup berpersatuan mempunyai salur protokol yang perlu dipatuhi, bukan main redah ajer...


Hiduplah dengan cara bermasyarakat dan saling hormat menghormati antara satu sama lain...Dan kesemua ini perlu bermula dari rumah dulu...Dahulukan keluarga walau apa jua kesibukan yang mendatang...

Terima kasih kerana sudi membaca...

0 pengomen yang bakal mendapat anak kembar:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Terdahulu

Share & Enjoy

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More